Teemu Viinikainen

Teemu Viinikainen on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista jazzkitaristeista. Hänen soitossaan ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat tärkeitä elementtejä, mutta päällimmäisiksi tuntemukseksi häntä kuunnellessa nousevatkuitenkin vahva läsnäolo, herkkyys ja kitaran kaunis sointi.

Hänen pyrkimyksensä kehittyä edelleen tekee hänestä artistin, joka on kiinni nykyhetkessä, mutta katse suunnattuna tulevaisuuteen.Hän aloitti kitaransoiton 7-vuotiaana ja ensimmäiset esiintymiset tapahtuivat 12-vuotiaana. Myöhemmin hän hakeutui opiskelemaan Helsingin Pop&Jazz konservatoriolle ja sen jälkeen Sibelius-Akatemian jazzosastolle, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2005. Viinikainen on opiskellut kitaransoittoa nimekkäiden opettajien kuten Pat Methenyn ja Wayne Kranztin johdolla. Näistä vuosista lähtien hänelle on jäänyt kipinä jakaa opittuja taitoja eteenpäin.

Hän on opettanut kitaransoittoa ja improvisointia Sibelius-Akatemian jazzosastolla jo vuodesta 2002 alkaen. Lisäksi hän on julkaissut kaksi jazzkitaran soittoa käsittelevää kirjaa ja näiden myötä hänestä on tullut kysytty luennoitsija ympäri Suomea. Vuonna 2001 perustettu maineikas U-Street All Stars oli Viinikaisen ensimmäinen merkittävä jazzyhtye, jonka menestyksessä hänellä oli tärkeä rooli. Tämä yhtye nousikin suureen suosioon kotimaassa ja voitti Getxo Jazz -festivaalin kansainvälisen jazzkilpailun vuonna 2001. Bändi sai muitakin huomionsoituksia kuten Pori Jazzin Vuoden Taiteilija -palkinnon ja Kritiikin kannukset -palkinnon, jonka myöntää Suomen arvostelijain liitto. Myöhemmistä henkilökohtaisista tunnustuksista mainittakoon Sony Jazzpalkinto ja Jazzliiton Yrjö-palkinto.Viinikaisen artistiuran meriitteihin kuuluvat muun muassa maineikas U-Street All Stars -yhtye sekä Teemu Viinikainen III -yhtyeen Emma-ehdokkuus vuoden jazzalbumista 2017.Ehkä suurimpana ansionaan Viinikaisen kohdalla voidaan kuitenkin pitää hänen kysyntäänsä useiden huippuyhtyeiden luottokitaristina. Viinikainen on esiintynyt menestyksekkäästi myös kansainvälisten huippunimien kuten Joe Lovanon, Vince Mendozan, Randy Breckerin, Dave Liebmanin, Tim Hagansin ja Jeff Tain Wattsin kanssa.

Maaliskuussa 2022 ensiesityksensä sai Viinikaisesta tehty dokumenttielokuva Hiljaisuus…. ja äänen synty. Täyspitkässä dokumentissa kuullaan Viinikaisen ja näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin välistä keskustelua esiintyvän taiteilijan suhteesta intuitioon, täydellisen äänen etsimiseen ja hiljaisuuteen. Samalla seurataan, kuinka soitinrakentajamestari A-P Paasonen valmistaa Viinikaiselle mittatilaustyönä uuden kitaran. Ensimmäisen soolokitaralevynsä “Songs of Silence” Teemu Viinikainen julkaisi marraskuussa 2022. Albumin kappaleet ovat soolosovituksia tunnettujen tekijöiden kuten Thelonious Monkin jaCharles Mingusin tuotannosta ja ne on äänitetty sampleineen ja looppeineen kertaotolla. Pitkään odotettu levy sai Helsingin Sanomilta neljä tähteä.

To 1.2.24 klo 19:00 Kemin uudella teatterilla on mahdollisuus päästä maistamaan Suomen ykkösjazz kitaristin soolokeikkaa.

AIKA JA PAIKKA

Torstai klo: 19:00-21:30

Kemin Teatteri


SOME


OSTA LIPUT